Fotodinamik tedavi nedir? Nasıl uygulanır? | Fulya Retina
Şeker hastaları ne zaman göz doktoruna gitmelidir?
15 Haziran 2021

Şeker hastaları ne zaman göz doktoruna gitmelidir?

Şeker hastalığı göze zarar verir mi?

Şeker hastalığı vücudumuzdaki birçok organda olduğu gibi gözde de hasara yol açabilir. Özellikle gözde, retina diye adlandırılan sinir tabakasındaki damarların yapısını bozarak diyabetik retinopatiye sebep olabilir. Diyabetik retinopati, diyabetik hastalarda görme azalmasına yol açan en önemli göz hastalığıdır. Diyabetik retinopati gelişiminde en önemli etkenlerden biri diyabet süresidir. Göz hasarı gelişimi 10 yıllık diyabetiklerde %20 iken, 30 yıllık diyabetiklerde bu oran % 80’lere ulaşmaktadır. Günümüzde teşhis ve tedavideki gelişmeler sonucunda zamanında yapılan girişimlerle görmeyi ciddi şekilde etkileyen hasarların meydana gelmesi azalmıştır.

Şeker hastalığına bağlı gelişen diyabetik retinopatinin belirtileri nelerdir?

Diyabetik retinopatinin erken evrelerinde genellikle hastaların herhangi bir şikayeti olmaz. İleri evrelerde ya da makula denilen merkezi görmeyi sağlayan bölgede sıvı birikmesi sonucu veya göz sıvısı (vitreus) içine kanama olması ile görme azalması meydana gelebilir. Hamileliğin, yüksek tansiyon ve ağır enfeksiyonların diyabetik retinopatiyi arttırdığı bilinmektedir. Belirti vermeyebileceği göz önüne alınarak, diyabetik hastaların şikayeti olmasa bile gözdibi muayenesi olmalarının önemi çok büyüktür. Unutmamak gerekir ki diyabetik retinopatiden en iyi korunma yolu, ilgili uzmanlar tarafından yapılan gözdibi muayenesi ve doğru zamanda uygulanan tedavidir.

Şeker hastalığında göziçi kanaması olduğu zaman ne yapılır?

Şeker hastalığına bağlı göziçi kanaması olması, diyabetik retinopatinin erken evre olmadığını göstermektedir. Büyük olasılıkla laser tedavisine gerek olacaktır. Çünkü genelde göziçi kanamsının nedeni yeni oluşan damarlardır. Kanama miktarı gözdibi muayenesine izin vermeyecek kadar fazla ise, göz ultrasonografisi uygulanır. Ultrasonografi sonucunda eğer retina dekolmanı saptanırsa acil cerrahi müdahale gerekecektir. Bu durumda beklemeden cerrahi uygulanır. Eğer acil müdahale gerektirecek bir durum yoksa hasta sık takiplerle izlenir. Bazi hastalarda 2 - 3 ay beklenebilir. Kanamanın vücut tarafından emilmesini takiben gerekli laser tedavisi yapılabilir. Eğer kanama çekilmez ve beklemek, hasta için olumsuz sonuçlar doğurabilecekse cerrahi tedavi uygulanır.

Şeker hastaları ne zaman göz doktoruna gitmelidir ?

Diyabet ( şeker hastalığı ) sistemik bir hastalıktır. Tüm organları etkileyebildiği gibi gözde de sık olmak üzere birtakım hasarlara neden olur. Retina hastalıklarında hastanın ağrı şikayeti olmadığından, erken evrede oluşabilecek hasarlar belirti vermeyebilir. O yüzden hastaların, şeker hastalığı (diyabet ) tanısı konulur konulmaz şikayetleri olsun, olmasın genel göz muayenesi olmaları gerekir. Erken evrede olan birçok hasar, kalıcı görme problemlerine yol açmadan tedavi edilebilir.